Home  /   Palvelut

FYSIOTERAPEUTIN SUORAVASTAANOTTO

Fysioterapeutin suoravastaanottoon asiakas voi hakeutua nimen mukaisesti suoraan ilman lääkärillä käyntiä. Fysioterapeutit hallitsevat tuki- ja liikuntaelinvaivojen toiminnallisen tutkimisen ja vaivojen erottelun myös vaivojen varhaisvaiheessa sekä osaavat arvioida, missä tapauksissa asiakas ohjataan eteenpäin lääkärille. Tavoitteena on nopea apu, jotta ongelmasta ei muodostu kroonista tuki- ja liikuntaelin vaivaa. Asiakkaat pääsevät lyhyellä odotusajalla fysioterapeutin arvioon, saavat tiedon jatkosta, ja yksilöidyt ohjeet omaan hoitoon nykyisten käypä hoito- ja fysioterapiasuositusten mukaisesti. Monet toiminnalliset vaivat korjaantuvat jo ensi käynnillä fysioterapeutin ohjeilla tai toimenpiteillä.

Ensimmäinen hoitokäynti on pituudeltaan 60-90min joka sisältää haastattelun ja tutkimisen. Käynnillä keskustellaan syntyneen tuki- ja liikuntaelin vaivan taustoista, annetaan ohjeet itsehoitoon ja tarvittaessa asennon hallintaan ja ergonomiaan. Ensikäynnillä voidaan tehdä erilaisia manuaalisia ja mobilisoivia käsittelyitä. Lisäksi arvioidaan jatkohoidon tarve ja mahdolliset kontrollit.

Fysioterapian suoravastaanotto edellyttää terapeutilta erityisosaamista tuki- ja liikuntaelinoireisen potilaan tutkimisessa, kliinisessä päättelyssä ja harjoitteiden ohjauksessa. Tähän erikoistuneet terapeutit ovat oikeutettuja arvioimaan sairasloman tarvetta ja tarvittaessa kirjoittamaan sairaslomaa 1-5 päivää. Terapeuteilla on myös valmiudet opastaa asiakasta reseptivapaiden särky- ja tulehduskipulääkkeiden käytössä. Fysioterapeutti konsultoi tarvittaessa lääkäriä tai ohjaa lääkärin vastaanotolle, jos kokee jatkotutkimukset tarpeelliseksi.

Milloin hakeutua fysioterapeutin suoravastaanotolle?

• Akuutti niska- ja selkäkivut

• Päänsärky/huimaus johon liittyy niskakipua tai hartiaseudun jäykkyyttä

• Ala- tai yläraajakivut

• Ala-tai yläraajakivut joihin voi liittyä säteilyoiretta

Milloin hakeutua lääkärin vastaanotolle?

• Kipuun liittyy murtumaepäily

• Syöpäepäily

• Vakuutuksen alainen tapaturma

• Epäily leikkausten jälkeisistä komplikaatioista

• Akuutti kova päänsärky tai huimaus

• Yläraajaoireet, jos sydänperäisen kivun mahdollisuus

• Tulehduksellinen reuma

• Selkäkipu, johon liittyy virtsan- tai ulosteenkarkailua tai istuinalueen tuntopuutos

• Äskettäin sairastettu bakteeri-infektio

• Kuume


FYSIOTERAPIA

Fysioterapeutti on liikkeen, liikkumisen ja liikuttamisen ammattilainen. Fysioterapia on fysioterapeutin tekemää tutkimusta ja hoitoa toimintakykysi parantumiseksi. Fysioterapeutti tutkii kehon kipujen syitä ja liikkumisen rajoitteita. Tutkimisen pohjalta laadimme hyvinvointiisi ja kuntoutumiseesi tähtäävän yksilöllisen hoitosuunnitelman. Hoitosuunnitelma sisältää henkilökohtaista ohjausta sekä hoitoja ja harjoitteita kuntoutumisesi tueksi. Tavoitteenamme on löytää ongelman aiheuttaja, eikä hoitaa vain oireita. Fysioterapian keinoja ovat mm. kohdennettu liikeharjoittelu, lämpö- ja kylmähoidot, lpg-hoito, lymfahoito, sähkökipuhoidot, hieronta, mobilisoinnit, faskiahoidot, erilaiset teippaukset sekä tukien ja apuvälineiden tarpeen arvionti.


GERIATRINEN KUNTOUTUS

Geriatrisen fysioterapian tavoite on ehkäistä ja hidastaa toimintakyvyn heikkenemistä ihmisen ikääntyessä. Syitä toimintakyvyn heikentymiselle voivat olla esimerkiksi:

 • Muistin ja kognitiivisten toimintojen häiriöt
 • Neurologiset sairaudet
 • Tuki-ja liikuntaelinsairauden
 • Erilaiset leikkaukset
 • Kaatumiset ja murtumat
 • Aivoverenkierron häiriöt

Fysioterapeuttisen kuntoutuksen hyödyt voivat olla esimerkiksi:

 • Kohonnut mieliala ja masennuksen vähentyminen
 • Lihasvoiman kehittyminen ja sitä kautta arjen toimintojen helpottuminen
 • Tasapainon parantuminen ja kaatumisriskin vähentyminen
 • Muistisairaan käytösoireiden lievittyminen
 • Verenkierron lisääntyminen
 • Ruokahalun lisääntyminen

Kysy lisää mahdollisuuksistamme auttaa sinua tai esimerkiksi omaisiasi kuntoutumaan.

HIERONTA

Hieronta on pehmytkudoskäsittelyä,  jota käytämme lihaskireyksien ja – jännitysten vähentämiseen, kivun lievittämiseen sekä aineenvaihdunnan ja verenkierron vilkastuttamiseen. Hieronnalla on myös rentouttavia ja stressiä lieventäviä vaikutuksia. Hieronnassa käytämme monipuolisesti myös lihaskalvo- eli fasciakäsittelyn tekniikoita. Hierontaa voidaan käyttää erillisenä hoitona tai fysioterapian osana paremman hoitotuloksen saavuttamiseksi.

LYMFATERAPIA  -vähentää turvotusta  -lievittää kipua  -rentouttaa

Lymfaterapia on fysioterapian erikoisala, jolla hoidetaan turvotusta ja kipua. Manuaalinen lymfaterapia  elvyttää imusuoniston toimintaa ja edistää imunesteen virtausta. Manuaalisen lymfaterapian otteet ovat pääasiassa hyvin kevyitä, hellävaraisia ja rytmisesti pumppaavia tukien imusuoniston omaa pumppausmekanismia. Otteiden suunta noudattaa imusuoniston kulkua. Imusuoniston kuljetuskyvyn kasvaessa ylimääräinen nestekuorma pääsee pois kudoksista ja turvotus laskee. Lymfahoidon kokonaisuuteen kuuluvat  kompressioterapia, arven hoito, kinesioteippaus, liikehoito- ja ihonhoito-ohjeet.

Lymfaterapian käyttöaiheet :

-eri syistä johtuvat turvotukset: murtumien, vammojen ja kirurgisten toimenpiteiden jälkitilat, imusuoniston  vajaatoiminta, laskimovajaatoiminta,  syöpähoitojen jälkeinen turvotus,  raskauden aikainen turvotus

– arvet , säärihaavat

– reumaattiset sairaudet,  fibromyalgia

– kipu esim. krooninen kipuoireyhtymä

Lymfaterapiasta on mahdollisuus saada KELA korvausta lääkärin lähettellä  kun kyseessä on syöpähoitojen tai laajan kirurgisen operaation jälkitila,  synnynnäinen imusuoniston kehityshäiriö, krooninen  infektio esim. ruusu.

LPG  – mobilisoi kudoksia – vähentää turvotusta ja kipua – muokkaa ja pehmentää arpea

LPG-hoito suoritetaan tarkoitukseen kehitetyllä Cellu M6 ® KEYMODULE-hoitolaitteella, jonka suulakkeita terapeutti liikuttaa iholla.  Alipaine nostaa kudosta hellävaraisesti ylöspäin,  rullat  ja terapeutin liikkeet muokkaavat kudosta. LPG-hoito  mobilisoi ihonalaiskudosta, aktivoi nestekiertoa,  vähentää kipua, pehmentää arpia jne. LPG:llä voidaan hoitaa tarpeen mukaan koko vartalo tai jokin pieni osa-alue kuten arpi.

LPG-hoidolla on saatu hyviä tuloksia kaikissa ihonalaiskudoksen toimintojen tasapainottamista ja elvyttämistä tarvitsevissa tapauksissa kuten turvotus, selluliitti, nivelten ja lihasten rasitusvammat, arpikudos, fibromyalgiaoireet, vammojen, murtumien  ja operaatioiden jälkitilat.

LPG-hoito on rentouttava, virkistävä ja kivuton. Sen on huomattu parantavan unen laatua ja sitä voidaan suositella stressin ja jännittyneisyyden laukaisemiseen.

KINESIOTEIPPAUS

Kinesioteippausta käytämme fysioterapeuttisen kuntoutuksen osana. Teippauksella pyrimme vaikuttamaan kivun lievitykseen, nivelliikkuvuuden lisäämiseen, ryhdin ja liikkeen korjaamiseen, asentotunnon ohjaamiseen, verenkierron vilkastuttamiseen sekä turvotuksen vähentämiseen.